FAQ

Vanlige spørsmål i forbindelse med tannoperasjon

Oppfølging av implantatbehandling.

Reglmessig oppfølging er like viktig for implantatbaserte tenner som ved egne tenner og en forutsetning for en god prognose. Etter avsluttet behandling hos oss bør oppfølging skje hos din faste tannlege.

Betaling ved implantatbehandling.

Betaling gjøres fortløpende så sant ikke annet er avtalt. Kostnaden for den kirurgiske behandlingn skal betales med 50% før operasjon og den resterende delen etter inngrepet. Vanlige bankort kan benyttes. Den protetiske delen betales med 50% når arbeidet bestilles fra tekniker.

Hva er en to-stegs implantatoperasjon?

I noen tilfeller er det nødvendig å lukke tannkjøttet tett over implantatet i tilhelingsfasen. Det er da nødvendig med et lite inngrep etter 2-6 mnd hvor et lite inngrep gjøres og vi lager en liten åpning i tannkjøttet over implantatet og setter på en forlenger, en distanse, som stikker gjennom tannkjøttet. Dette for at den nye  tannen eller tennene kan lages.

Hva er en en-stegs implantatoperasjon?

Ved en-stegs operasjon menes at en del av implantatet, en «distanse» stikker litt ut gjennom tannkjøttet etter operasjonen og det står normalt sting rundt denne. Det er viktig at denne holdes så ren som mulig. Bruk Corsodyl munnskylling de første dagene, deretter forsiktig vask gjerne med en bomullspinne fuktet med Corsodyl. Etter at stingene er fjernet kan forsiktig tannbørsting også gjøres over implantatdelen.

Etter tilheling er man klar for den protetiske behandlingen. I noen tilfelle kan dette gjøres umiddelbart etter operasjonen.

Skiller implantatoperasjoner seg fra andre ingrep i munnen?

En implantatoperasjon skiller seg fra andre operasjoner ved at et implantat er operert inn i kjeven, men kroppens reaksjon på et inngrep er uansett det samme.

Får man støtte fra NAV til tannbehandling?

Stønad fra folketrygden til tannbehandling gies ved spesielle tilstander og lidelser. De fleste oralkirurgiske behandlinger dekkes i dag delvis av trygden. For implantatbehandling gjelder spesielle regler. Vi har direkte oppgjørsavtale med HELFO (helseøkonomiforvaltningen) og pasienten betaler kun sin egenandel hos oss.
Trykk her for mer informasjon om reglene.

Jeg har fått feber etter operasjonen.

Moderat økning av kroppstemperatur den første tiden etter en operasjon kan forekomme.

Ubehag ved gaping etter operasjon.

Redusert gapeevne kan være en følge av operasjoner i
munnens bakre områder. Dette hevelse og stivhet i muskulatur og går normalt over av seg selv etter et par dager.

Det blør fra såret, hva skal jeg gjøre?

Det er ikke unormalt at blødninger lett oppstår første døgn etter inngrepet. Disse kan enkelt stoppes ved å ta litt gassbind (kompress) som brettes sammen og legges på såret. Bit hardt sammen i 30-60 minutter. Stopper ikke blødningen gjenta dette et par ganger. Blod som trenger gjennom trykkbandasjen spyttes forsiktig ut. Skyll ikke munnen med vann da dette kan sette i gang en blødning. Som alltid ved blødninger hold blødnings-stedet høyt, dvs sitt eller ha hodet høyt første natten etter operasjonen.

Jeg har fått hevelser i ansiktet etter operasjon.

Hevelser i større eller mindre grad etter en operasjon og er en normal reaksjon. Hevelsen er gjerne på topp andre dag etter inngrepet. Blålig misfarging av hevelsen er et resultat av blødning i vevet og forsvinner etter hvert. Bruk av ispose på kinnet ut for operasjonsområdet vil være med på å begrense hevelsen. Start gjerne med dette snart etter inngrepet.

Er det normalt med smerte etter behandlingen?

Smerte kan ofte oppstå etter at bedøvelsen forsvinner. Sterkest de første timene etter operasjonen men vil som regel avta etter 2-3 døgn. Smertestillende tabletter kan tas før bedøvelsen har forsvunnet.

Kan jeg pusse tennene som vanlig etter kirurgisk behandling?

God munnhygiene er viktig for en god tilheling. Tannbørsting skal gjøres som normalt bortsett fra over det aktuelle operasjonsområdet. Skylling eller vask over sårområdet med Corsodyl anbefales, men det er viktig at munnskylling ikke overdrives.
Reaksjoner i dagene etter operasjonen

Påvirker røyking behandlingsresultatet?

Røyking påvirker sårtilheling og øker risikoen for smerter og infeksjon etter inngrepet.

Kan jeg trene etter gjennomgått kirurgi?

Tungt arbeide og fysisk aktivitet som trening skal unngås de første dagene.

Når kan jeg spise etter gjennomgått operasjon?

Du bør ikke spise de første 2 timer etter en operasjon,
deretter kan mat inntas med forsiktighet. Spis myk mat, unngå belastning av operasjonsområdet. Drikke kan gjøres med forsiktighet etter inngrepet, men unngå
skylling av munnhulen de første timene. Inntak av mat og drikke er dog viktig for å sikre kroppen tilfredsstillende ernæring.